De Fiesta de Patios in Córdoba

De Fiesta de Patios in Córdoba
Beeld: Fiesta de los Patios / Facebook

Elk jaar begin mei wordt in de Andalusische stad Córdoba de patios de Córdoba georganiseerd, de binnenplaatsen die compleet aangekleed zijn met duizenden bloemen. In 2018 vond de wedstrijd plaats tussen 1 en 13 mei (2018) terwijl deze in 2019 zal plaatsvinden tussen 6 en 19 mei (2019). In 2018 was het voor het vierde jaar dat deze als Unesco cultureel erfgoed door het leven is gegaan.

Sinds 1918 organiseert de gemeente Córdoba een wedstrijd waarbij inwoners van de stad hun binnenplaatsen, de patio’s, compleet aankleden met honderden tot duizenden bloemen, op de grond, op een muur of tegen de muur en het maakt niet uit hoe hoog de bloempotten gehangen worden. Het is weliswaar een wedstrijd maar de meeste deelnemers doen niet mee voor de prijzen maar voor de eer, want hun patio is gewoon de mooiste van allemaal.

De Patio’s de Córdoba wedstrijden vinden plaats in de wijk Alcázar Viejo, gelegen tussen het oude fort Alcázar en de kerk San Basillio. Er worden echter ook patio’s met bloemen aangekleed in de wijken Santa Marina, San Lorenzo en Magdalena. Ook rondom de beroemde mezquita en kathedraal worden patio’s aangekleed met bloemen partijen waarbij er enkele zeer mooie te vinden zijn rond het Palacio de Viana.

In totaal zijn er elk jaar meer dan 55 patio’s die meedoen met de wedstrijd maar kunnen de bloemen binnenplaatsen nog bewonderd worden tot ver in juni. De patio’s zijn doorgaans te bekijken tussen 11 en 14 uur en 18 en 22 uur. Sommige patio’s die niet meedoen met de wedstrijd hebben andere openingstijden. Op de website en mobiele app is meer informatie te vinden en kunnen de patio’s gevonden worden op de plattegrond. Voor meer informatie klik hier.

Mocht je deze lente niet in staat zijn om de kleurrijke patio’s te bezoeken, elk jaar worden de patio’s ook rond de kersttijd volledig aangekleed met bloemen en uiteraard kerststerren.

Scroll naar boven