28 februari: Día de Andalucía in Andalusië

123rf
Beeld: 123rf

De grootste autonome regio van Spanje wat betreft inwoners Andalusië viert feest op 28 februari en er worden overal in de regio veel activiteiten georganiseerd. Het is deze dag dat de meer dan 8 miljoen inwoners van de regio hun balkons versieren met de groen witte vlag van Andalusië om aan te geven dat men trots is op de streek.

Waarom viert Andalusië dan feest? Día de Andalucía is de dag waarop in 1980 via een referendum de onafhankelijkheid van de autonome regio werd afgeroepen en dat is reden voor feest of meer een herinnering aan dit heugelijke feit.

Veel dorpen en steden organiseren deze dag activiteiten voor jong en oud zoals fietstochten, wandelingen, muziek, theater etc. Musea zijn vaak gratis te bezoeken, ook het Picasso museum in Málaga en er wordt veel gedanst, voornamelijk natuurlijk de Flamenco.

In stadsparken zal muziek zijn en kunnen mensen gratis iets te eten of drinken halen, uiteraard met typische Andalusische producten. Daarnaast wordt er op veel plaatsen traditiegetrouw brood met olijfolie en suiker gegeten, iets wat erg lekker schijnt te zijn.

Semana Blanca

Voor scholieren in met name de provincie/stad Málaga vindt ook de ‘Semana Blanca’ oftewel de Witte week plaats. Dit is een extra week met vrije dagen om de vakantiedagen in andere autonome regio’s te compenseren. Deze week valt altijd samen met de Día de Andalucía.

De reden dat de vakantiedagen van schoolkinderen in de provincie/stad Málaga gecompenseerd moeten worden is omdat het belangrijkste feest van de stad, La Feria, plaatsvindt in de vakantiemaand augustus.

Scroll naar boven