28 december: Nationale grappendag in Spanje

Archieffoto
Beeld: Archieffoto

Op 28 december vieren katholieke landen de dag van de “onschuldige kinderen” wat in Spanje de “Dia de los Santos Inocentes” heet. In Spanje heeft deze dag naast de historische ook een humoristische betekenis, het is namelijk ook de dag van de grappen en grollen zoals in Nederland en België 1 april. Dus als je in Spanje woont pas dus op de grapjes die vrienden en familie kunnen uithalen en dierbaren die je voor de gek kunnen houden. Ben je zelf een grappenmaker dan is die dag jouw dag.

Dat 28 december de dag van grappen en grollen is merk je ook als je in Spanje een krant leest of TV kijkt aangezien de pers en de media volop meedoen met het feest. In sommige kranten staan pagina’s vol met grappen, grollen en humoristische verhalen en wetenswaardigheden. Vaak lijken de verhalen zo echt dat de scheiding tussen fictie en waarheid niet te merken is.

Op de nationale Spaanse televisie en andere kanalen worden speciale shows georganiseerd waarbij men vele grappen en grollen uithaalt, over het algemeen met bekendheden.

Onnozele kinderen

De historische betekenis van de dag van de Dia de los Inocentes is dat die dag de Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op last van Koning Herodes werden vermoord viert. De katholieke traditie leert dat God de onschuldige jongetjes van Bethlehem had voorbestemd om door hun dood te getuigen van de Messias.

Het feest van de Onnozele kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, werd door de kerk verboden.

Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door (en geïntegreerd in) de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

Op het feest van Onnozele Kinderen gingen, net als bij Sint Maarten kinderen de straat op om te bedelen om snoep en geld. Kenmerkend is dat de kinderen verkleed als volwassenen langs de deuren gingen om hun lied te zingen.

Scroll naar boven