24 en 25 (en 26) december: Kerstviering in Spanje

24 en 25 december: Kerstviering in Spanje
Beeld: Freepik

In tegenstelling tot andere landen zoals Nederland en België heeft Spanje geen eerste en tweede kerstdag. De belangrijkste kerstviering is de avond van 24 december gevolgd door 25 december. In sommige delen van het land viert men op 26 december Sant Esteban, wat gezien kan worden als een tweede kerstdag maar dat in feite niet is.

In Nederland en België staat 25 december synoniem voor eerste kerstdag, iets dat niet in Spanje geldt want men kent geen tweede kerstdag. De ‘Natividad del Señor’ is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, het bekendste kerstverhaal waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus.

Weliswaar zijn er nog mensen die naar de kerk gaan op die dag maar in Spanje wordt deze dag gevierd met familie en/of vrienden waarbij de belangrijkste maaltijd de warme en zeer uitgebreide lunch is. 

Deze maaltijd volgt op de ‘Nochebuena’ ofwel kerstavond dat gevierd wordt op 24 december waarbij het diner het belangrijkste kerstmoment is in Spanje.

26 december – San Esteban (Sant Esteve)

De Diada de Sant Esteve wordt alleen gevierd in de autonome regio’s Catalonië, Valencia regio en Balearen waardoor het lijkt alsof deze regio’s een eerste (25) en tweede (26) kerstdag hebben maar dat is dus niet zo. San Esteban is in het Nederlands Stefanus of Sint-Stefaan, een martelaar van het Christendom. 26 december is de naamdag van Sint-Stefanus.

Waarom men in Catalonië, de Balearen en in mindere mate in de Valencia regio op 26 december ook een vrije dag heeft, heeft te maken met de functionaliteit van het (vroeger te voet) terugkeren na de vrije dag 25 december die men bij de familie doorbracht. In Catalonië en op de Balearen is het traditie dat de familie tijdens de lunch samenkomt om de maaltijd te nuttigen.

Andere namen voor Sant Esteve zijn ‘Segon dia de Nadal’ in de Valencia regio of ‘Segona Festa de Nadal’ of ‘Mitjana Festa’ op de Balearen eilanden.

Scroll naar boven