12 oktober: Fiestas del Pilar in Zaragoza

12 oktober: Fiestas del Pilar in Zaragoza
Beeld: Turispain

Elke regio in Spanje kent haar eigen feest dat van oorsprong verweven is met het katholieke geloof. Dit weekend is het de beurt aan Zaragoza. Een mis speciaal voor kinderen, bloemen- en fruit offers, een kerkelijke hoogmis met een afsluitende processie optocht. Dat kenmerken de feesten van de Pilar, de beschermheilige van Zaragoza, die van 6 oktober tot en 14 oktober (2019) in Zaragoza en omgeving plaatsvinden.

De eigenlijke feestdag vindt op zaterdag 12 oktober plaats en valt tegelijkertijd met de nationale dag van Spanje, ofwel de Día de Hispanidad. Maar Zaragoza is al op 6 oktober begonnen met feestvieren met processies, muziek, activiteiten en van alles en nog wet

Op 12 oktober wordt de heilige maagd Virgen del Pilar geëerd wat gebeurt op het stadsplein voor de Kathedraal, de Plaza del Pilar. Daar leggen duizenden mensen die gekleed zijn in traditionele kledij bloemen voor de maagd neer die daarna door de bezoekers bekeken kunnen worden.

De traditie van Pilar wordt in Zaragoza sinds 10 oktober 1613 gevierd. In de stad Zaragoza, de provincie Aragon en omgeving is het traditie kinderen ten minste eenmaal aan de maagd van Pilar te tonen. Dit dient te gebeuren voor hun 7e levensjaar en in ieder geval voor de eerste communie.

De dag van de heilige maagd Pilar is overigens ook de dag van de Guardia Civil politie want de Virgen del Pilar is de schutspatroon van de politiemacht.

Scroll naar boven