1 mei: Dag van de Arbeid in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik

Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid en dat wordt gevierd door iedereen een vrije dag te geven. Het is in Spanje echter niet voor iedereen feest omdat er nog steeds meer dan 3,3 miljoen werkzoekenden zijn die geen baan kunnen vinden en er veel zijn die niet eens een uitkering ontvangen. De grootste vakbonden CCOO en UGT roepen dan ook op om de straten op te gaan om meer werk, betere contracten, eerlijkere salaris en betere werkomstandigheden te eisen van de nieuwe Spaanse regering.

1 mei is een feestdag in bijna alle Europese landen waaronder ook Spanje en België (Feest van de Arbeid) maar niet in Nederland vreemd genoeg. Zoals altijd kan er een link gemaakt worden met een katholiek feest zoals in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider. Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag, iets dat eind 19e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot Brittannië en daarna andere landen.

Spanje

In Spanje is de Día Internacional de los Trabajadores of Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. Ook dit jaar hebben de CCOO en UGT weer tientallen manifestaties gepland in het hele land waarbij duizenden mensen de straten zullen opgaan.

De demonstraties dit jaar volgen slechts enkele dagen na de verkiezingen van 28 april waarbij er tijdens de verkiezingscampagne veel gesproken werd over werk, contracten, minimumloon en de werkloosheid waarbij er zoals altijd veel beloftes werden gedaan door de politieke partijen.

Veel Spanjaarden trekken zich echter niet zoveel aan van demonstraties etc. en vieren gewoon een gezellige vrije dag met de familie. In 2019 valt 1 mei op een woensdag wat veel Spanjaarden niet zal tegenhouden om ook de donderdag en vrijdag vrij te nemen waardoor men een lang weekend heeft en ergens aan de Spaanse kust of in de bergen bij familie op bezoek gaat, dit heet in Spanje de ‘puente de mayo’.

Nederland en België

In Nederland is de Dag van de Arbeid alleen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een officiële feestdag. Wel werden er vanouds  bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN. Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag.

In veel landen (onder andere België, Frankrijk en Spanje) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij. De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid.

Scroll naar boven