“Patata” of “cheese” bij het maken van een foto in Spanje

Patata of cheese bij foto's maken in Spanje
Beeld: Freepik

Over het algemeen zegt men bij het maken van een foto wereldwijd “cheese” om zo een glimlachend gezicht op de foto te kunnen zetten. Aangezien dit een Engels woord is en dat men in Spanje liever in het Spaans doet, roept men in Spanje niet “cheese” maar “patata” om ogenschijnlijk dezelfde “smile” tevoorschijn te toveren.

Wellicht heb je het zelf ook wel eens geroepen “cheese” of[su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”] “say cheese” [/su_highlight]of zelfs “een..twee..drie..cheese” en het duidelijke “smile” maar in Spanje hoor je dat over het algemeen alleen bij buitenlanders en toeristen.

Fotografen maken graag gebruik van het woord “cheese” en maar al te vaak worden de mensen gemaand te lachen met de opmerking “say cheese”. Door het Engelse woord voor kaas te zeggen vervormen de mondhoeken waardoor het lijkt of een persoon lacht.

Aardappel

In het Spaans maakt men in dit geval liever geen gebruik van het Engelse woord voor kaas en vertaald naar het Spaans zou dat ook niet echt hetzelfde effect hebben “queso”. Daarom heeft men in Spanje lang geleden gekozen voor het Spaanse woord voor aardappel: “patata” waarbij meestal wordt geroepen: [su_highlight background=”#FF9800″ color=”#ffffff”]“paaaa…taaaa…ta” [/su_highlight]waardoor de meeste mensen vanzelf beginnen te lachen. Wil je iemand aanmanen om “patata” te zeggen dan zeg je “”di patata” waarbij de “uno…dos…tres” niet vermeld hoeft te worden.

Andere woorden

Veel mensen zeggen in Spanje ook wel eens in plaats van “patata” het woord “whisky” wat eigenlijk meer een gebruik is van Argentijnen en Mexicanen die geen “patata” zeggen en geen “cheese”.

Daarnaast is het zo dat men in Catalonië niet “patata” zegt maar “Lluiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…” afkomstig van de naam Lluis (Luis in het Spaans).

Om mensen recht in de camera te laten kijken zegt men eigenlijk hetzelfde als in Nederland “lach eens naar het vogeltje” wat in het Spaans is “mirar al pajarito”.

Scroll naar boven