skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje
Wat Is De IBI In Spanje
123rf

Wat is de IBI in Spanje

Iedere eigenaar van een onroerend goed in Spanje dient jaarlijks de onroerendgoedbelasting ofwel in het Spaans Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) te betalen. De hoogte van de IBI wordt door de gemeente van de woonplaats vastgesteld en ligt tussen de 0.3% en 0,9% over de kadastrale waarde (valor catastral) van het onroerend goed.

De IBI geldt voor residenten en niet-residenten die een eigen woning hebben waarbij de hoogte van deze belasting afhankelijk is van de kadastrale waarde van de woning. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente waarbij het niet ongebruikelijk dat er op regelmatig aanzienlijke verhogingen van de valor catastral plaatsvinden, omdat gemeenten ernaar streven om de valor catastral dichter aan te laten sluiten bij de reële marktwaarde van het onroerend goed.

De gemeente stuurt jaarlijks meestal tussen juni en september een aanslag met daarop het te betalen bedrag en de kadastrale waarde en nummer van het onroerend goed in kwestie. Deze aanslag kan persoonlijk bij de gemeente betaald worden (zeker de eerste keer) waarna men opdracht kan geven dat dit automatisch van de bankrekening gehaald kan worden in de toekomst.

De hoogte van de IBI is sterk verschillend per gemeente en is dus moeilijk aan te geven in dit artikel maar ligt doorgaans tussen de 0.3% en 0,9% over de kadastrale waarde (valor catastral) van het onroerend goed.

Het gebeurt in veel gemeenten dat men op hetzelfde moment als de IBI aanslag ook een aanslag stuurt voor het betalen van de belasting voor het ophalen van het huisvuil (recogida de basuras). Daarnaast kan het voorkomen dat eigenaren van parkings een aparte aanslag ontvangen voor de kadastrale waarde van die parking.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Was kort geleden op zo´n kantoor voor de aanvraag van Verlenging c.q. Vernieuwing van mijn rijbewijs. De dienstdoende
    arts vroeg(Voordat er ook maar iets was getest of gekeurd ) naar mijn leeftijd.Ik antwoorde naar waarheid :84 jaar.Daar op
    antwoorde arts:”Dan krijgt u geen verleng/verniewing van uw rijbwijs.Dat is de Spaanse wet” punt uit.

    Is dat waar en wat moet ik doen toch mijn rijbewijs te verkrijgen ,om dat we nog al afgelegen wonen in de “Campo”

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top