skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Gezondheidszorg in Spanje

Gezondheidszorg In Spanje
123RF

Voor veel buitenlanders die in Spanje komen wonen en werken is het Spaanse gezondheidssysteem even wennen. Voor de niet Spaanssprekenden is het erg lastig om naar een lokaal of regionaal ziekenhuis te gaan en ook de eerste hulp in of nabij de woon/verblijfplaats is vaak heel anders dan in eigen land.

Dat de Spaanse manier anders is wil absoluut niet zeggen dat het Spaanse gezondheidssysteem slechter is dan die in Nederland of België, in tegenstelling, deze is op veel gebieden vaak zelfs beter te noemen. Daarom even wat meer informatie voor die personen die naar Spanje willen verhuizen zodat men zich kan voorbereiden.

De gezondheidszorg in Spanje is gratis indien men zelf een bijdrage levert aan het systeem. Als men een bijdrage betaald dan kunnen jij en je familie genieten van “gratis” medische verzorging en dit op dezelfde basis als de Spanjaarden. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid.

Privé verzekering

Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden.

Buitenlanders

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald en gepensioneerd bent en uw pensioen ontvangt vanuit uw geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeem probeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten.

Werkwijze

Na de aankomst in Spanje gaat men naar het dichtstbijzijnde kantoor van de sociale verzekering (Seguridad Social) om er uw aansluitingsnummer aan te vragen zodat je in het systeem terecht komt. Iedereen die twee of meer jaren voor zijn sociale zekerheid betaald heeft in een land van de Europese Unie kan in Spanje tot 2 jaar gezondheidszorg krijgen.

Personen die nog werken krijgen in hun land van oorsprong een E106 mee, gepensioneerden krijgen een E121. De E111 voor vakantiegangers is vervangen door de Europese verzekeringskaart.

Eerste hulp

Wanneer men een dokter nodig heeft gaat men naar het Centro de Salud in de gemeente of in de woonwijk. Hier werkt men volgens het principe, wie als eerste komt krijgt als eerste de nodige hulp. Hulp van een verpleegster voor dagelijkse injecties is een probleem, je zal elke keer naar de eerste hulp moeten om de injectie te krijgen.

“Huisarts”

Wanneer je woonachtig bent in een stad of dorp en daar ook ingeschreven bent kun je een eigen dokter aangewezen krijgen waar je altijd op afspraak terecht kunt. Deze kunnen vergeleken worden met de huisartsen al komen deze niet bij je thuis op bezoek maar blijven deze in de kliniek. Gebeurt er iets thuis, dan wordt de ambulance gestuurd en wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

Ziekenhuizen

De verzorging in een ziekenhuis is in het algemeen van een hoge kwaliteit en de kamers zijn meestal kamers met 2 bedden en een badkamer. Dat is overigens bij een particuliere verzekering vaak anders waarbij je meestal recht hebt op een eigen kamer.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen staats- of openbare ziekenhuizen en private ziekenhuizen. Bij de eerste groep komen de patiënten terecht die via de de gezondheidszorg gestuurd worden terwijl bij de tweede groep de patiënten terecht komen die een particuliere verzekering hebben.

Familiekwestie

Het ziekenhuis systeem is in Spanje zeer gericht op de familie en men verwacht dat er een vriend of familie aanwezig blijft gedurende de hele opname, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De verpleegsters in het ziekenhuis zijn niet zoals in Nederland en België, zij wassen de patiënt niet, zij kleden hem niet aan en zij geven de patiënten geen voedsel. Dat is de taak van de persoon die bij de patiënt blijft.

Overigens is dat niet altijd zo en wordt het steeds beter. Patiënten worden zo vroeg mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis om ze te laten recupereren onder de hoede van hun familie thuis.

Tandarts

Heb je een tandarts nodig dan moet men zich wenden tot het particuliere stelsel en alhoewel zij niet onder de gratis gezondheidszorg vallen is de prijs een stuk lager dan men in België of Nederland gewend is.

In sommige gemeenten heeft men gratis tandartszorg binnen het publieke gezondheidssysteem. Dat is dan wel beperkt tot het trekken van tanden en kiezen en/of vullen van gaatjes. Dat is dus niet bedoeld voor de jaarlijkse controle en andere “duurdere” behandelingen.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik ga in Nederland 4 maal per jaar naar de mondhygieniste. Mijn gebit heeft dat echt nodig.
  Ga per 1 januari 2019 in Benalmadena wonen.

  Hoe gaat dat daar?

  Groet Barbara

 2. 4 MAANDEN geleden heb ik een ongeluk gehad, ik ben gevallen en heb beide ellebogen gebroken.
  Direct zijn foto,s gemaakt waarop dit te zien is. Een week later weer.
  Nu kunnen ze pas met de behandeling beginnen nadat er een scan is gemaakt, dat kan pas aan het eind van deze maand.
  Ondertussen word ik met veel pijnstillers naar huis gestuurd.
  Ik kan hoog of laag springen(liever niet want ik heb dag en nacht pijn) maar daarop moet worden gewacht en ze noemen dit URGENTIE.
  Lang leven het Borja ziekenhuis in GANDIA.

  1. Vervolg van verhaal:
   Eind deze maand kan dus pas de scan gemaakt worden en eind maart mag ik terugkomen om te bespreken wat er gedaan KAN worden. Het behandelprogramma begint dan een half jaar na mijn ongeluk.!!!!

 3. Reageer niet zo gauw op artikelen een enkele keer als het echt de spuitgaten uitloopt met een artikel.Ben verbijsterd te lezen dat er geen huis arts bij je aan huis komt ook niet voor diabetes patienten die injecties nodig hebben enzovoort mensen die bedlegerig zijn.en als je in het ziekenhuis moet verblijven je daar niet door verplegers/verpleegsters word gewassen geholpen met enzovoort. Als je niemand hebt die dit voor je over hebt steeds een beroep doen op evt . vrienden of buren is in nl dus niet nodig.

  ma.w. de gezondheidszorg is erg slecht.Behalve als je niets of weinig mankeert.

  In nl heeft iedereen een zorgverzekering en men betaalt er premie voor alles huisarts specialist ziekenhuis fysioterapeut komt zelfs aan huis enzovoort. tandarts wel bijverzekeren..en als je geen inkomen hebt om dit te betalen dan is er voor iedereen bijstand dat betaald word door de overheid .eten, drinken medicijnen worden betaald uit deze verzekering als je in het ziekenhuis ligt.
  Er is geen onderscheid in prive klinieken o.i.d.

  Met vriendelijke groeten K. Verkerk

 4. Even een vraagje we zijn inmiddels resident en we hadden een afspraak op 16
  Maart maar deze kon niet doorgaan vanwege de corona corona crises moeten we weer een nieuwe afspraak maken voor onze inschrijving nadat we weer mogen autorijden naar Totana

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top