skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Crematie in Spanje

Crematie In Spanje
Pixabay

Spanje is het land waar de meeste crematoria te vinden zijn in de hele Europese Unie. Verdeeld over het hele land staan er meer dan 380 ovens waar overledenen gecremeerd kunnen worden met een capaciteit van 1.456 personen per dag (terwijl de vraag niet meer is dan 419 per dag). Het aantal mensen wat zich laat cremeren is steeds groter geworden tot inmiddels 40% van alle overledenen in het land. Men verwacht dat in het jaar 2025 dat aantal gestegen zal zijn naar 60%.

Een van de redenen waarom steeds meer families kiezen voor crematie zijn de hoge kosten van een begrafenis, de huur van de begraafplaats en het onderhoud van de rustplaats. Dit komt onder andere omdat er steeds minder plaats is op de Spaanse kerkhoven wat de prijzen weer doet stijgen.

Kosten

Terwijl de gemiddelde kosten voor een “normale” begrafenis (entierro of inhumación) in Spanje oplopen tot zo’n 3.500 euro en de kosten voor een wat uitgebreidere begrafenis tussen de 6.500 en 10.000 euro kunnen zijn, is het veel goedkoper om te cremeren.

De kosten voor een crematie (incineración of cremación) verschillen enorm naargelang de autonome deelstaat, provincie en stad in Spanje. Over het algemeen kan gesproken worden van een gemiddelde kostprijs van 470 euro waarbij de prijzen liggen tussen de 350 euro als goedkoopste tot 800 euro als duurste prijs.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van gemiddelde crematiekosten per provincie: Alicante 700 euro; Almería 800 euro; Barcelona 400 euro; Córdoba 450 euro; Granada 600 euro; Madrid 400 euro; Málaga 500 euro; Sevilla 600 euro; Valencia 400 euro en Zaragoza 400 euro. Dit zijn de prijzen inclusief de crematie, een urn maar niet de nis om de urn te plaatsen op een kerkhof (deze heeft een huurprijs).

Wat is crematie

De crematie is het proces waarbij het lichaam van een overledene door blootstelling aan temperaturen boven 800 graden celsius tot as wordt verbrand. Het lichaam van de overledene kan in de crematieoven geplaatst worden in een kist of op een ligplank gewikkeld in een lijkwade. De verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 tot 3 kg (inclusief kist). Naderhand kunnen nabestaanden de as bewaren in een urn, maar asverstrooiing is ook mogelijk.

As verstrooien in Spanje

​Voor het verstrooien van as in Spanje bestaat er geen algemene wettelijke norm. Indien gewenst kun je contact opnemen met de betreffende Spaanse Gemeente. Voor de uitvoer van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch kan het verstandig zijn om de volgende (Engelse) documenten bij de asbus te voegen:

 • Internationale verklaring van overlijden
 • Verklaring van crematie

Voor meer informatie over de uitvoer via Schiphol kun je contact opnemen met de Douane van Schiphol.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. bijzonder nuttig onderwerp waar wij als gepencioneerde heel veel aan hebben. heb nog wel een vraag; waar in alicante staan de crematoria en is het mogelijk om de as uit te strooien in de middelandse zee? zijn er ook nederlands sprekende begrafenis ondernemers?

  1. Goede ervaring met uitvaartonderneming Adios con Amor. Nederlands sprekend en voor mij de asverstrooiing van mijn moeder in de middelandse zee geregeld en begeleid.

 2. Kan men in Spanje ook “van de armen” worden begraven of (met andere woorden) wat doet men als men de crematie of begrafenis niet kan betalen?

 3. een goede vriendin van mij die al 30 jaar in madrid woonde, is zondag jl. overleden en de volgende dag al gecremeerd. is dat normaal zo snel? ik dacht dat dat alleen in de islamitische wereld en bij het jodendom zo snel ging?

  dank voor uw reactie,

  Daphne Dotsch

 4. Mijn schoonvader is eind 2018 gecremeerd in Spanje (Javea) De (handgeschreven) rekening is € 3900,= Ik zie op uw site dat het hoogste bedrag € 800,= is. Omdat wij het niet vertrouwen is de rekening nog niet betaald en gek genoeg zijn er ook geen aanmaningen gestuurd. Komt dit vaker voor in Spanje ? En kan ik hiermee bij iemand terecht, want betalen willen wij uiteraard wel, maar niet het hoge bedrag.

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top