skip to Main Content
Hola ... dit is de grootste vraagbaak over Spanje

Spanje en het Eurovisiesongfestival

Spanje En Het Eurovisiesongfestival
123RF

Spanje mag van geluk spreken dat zij als land bij die landen horen die altijd een plaats hebben in de finale, net zoals Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Was dat niet het geval dan had het wel vaker kunnen voorkomen dat de vertegenwoordiging van het land niet verder zou komen dan de voorrondes, iets wat helaas ook vaker gebeurd met Nederland en België

Spanje doet steevast elk jaar mee als deelnemer van een van de grote Europese landen die altijd in de finale staan. Spanje heeft dan ook altijd de mogelijkheid om het Eurovisiesongfestival te winnen, iets wat overigens nog maar weinig is voorgekomen.

Spanje doet al sinds 1961 gedurende meer dan 57 jaar elk jaar mee met het Eurovisiesongfestival. Het land wist tweemaal in al die jaren het festival te winnen, te weten in 1968 met het lied van Massiel “La, la, la” en in 1969 Salomé met het lied “Vivo cantando”. Deze laatste overwinning moest echter gedeeld worden met Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië.

In Spanje

Het Eurovisiesongfestival heeft slechts eenmaal op Spaanse bodem plaatsgevonden, in 1969 na de overwinning van Massiel in het jaar daarvoor. Deze finale vond toen plaats in het Teatro Real in Madrid waarbij het decor werd ontworpen door niemand minder dan Salvador Dalí.

Dit songfestival ging de geschiedenisboeken in als het enige festival dat meerdere winnaars kende. Naast Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zegevierde ook Spanje zelf weer. Het was voor het eerst dat een land tweemaal op rij het songfestival won.

Feit: valse start

Slechts driemaal in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival mocht een deelnemer het nogmaals proberen na een valse start. Twee van deze keren was Spanje erbij betrokken. In 1990 lukte het de zusters Azucar Moreno om het podium op te lopen zonder dat de achtergrondmuziek meedeed waardoor de zusters als idioten op het podium stonden. In 2010 werd het lied “Algo Pequenito” van Daniel Dignes onderbroken door de streaker Jimmy Jump waarna het lied opnieuw werd uitgevoerd.

Feit: stemmen gekocht

Er wordt gezegd dat de enige keer dat Spanje alleen het songfestival wist te winnen in 1968 met het lied “La la la” van zangeres Massiel, de Generaal Franco, die Spanje toen in een ijzeren greep had, stemmen heeft gekocht om Spanje als laatste te laten eindigen. Dit is echter nooit bewezen.

Feit: nul-punten

Spanje heeft ook de eer om het land te zijn met de meeste nul-punten ooit, te weten vier keer: in 1962 Victor Balaguer met “Llamame”, in 1965 Conchita Bautista met “Que bueno, que bueno”, in 1983 Remedios Amaya met “Quién maneja mi barca” en in 1999 Lydia met “No quiero escuchar”.

Feit: freaks

Net zoals andere landen wist ook Spanje freaks naar het songfestival te sturen zoals in 2008 toen Spanje de komiek Rodolfo Chikilicuatre (niet zijn echte naam) met het lied “Baile el chiki-chiki” naar het songfestival stuurde. De man met de plastic gitaar, nep danseresjes en vals Elvis haar wist echter niet verder te komen dan de 16e plaats met 55 punten.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Leuk artikel, een kleine kanttekening. Spanje kreeg in 1999 geen 0 maar 1 puntje en eindigde dus 3 keer puntloos in plaats van 4 keer.
    Bizar weetje: Ook in 1971 werd Spanje beschuldigd van het omkopen van juryleden om zo Spanje te laten winnen. Elk deelnemend land had 2 juryleden die aanwezig waren in het theater waar het festival werd gehouden (Dublin)
    Niet Franco zou hierachter hebben gezeten, maar de manager van zangeres Karina.
    Zij werd uiteindelijk 2de met overigens een uitstekend liedje. De vraag blijft dan natuurlijk of de geruchten van omkoping waar zijn of dat Spanje het op eigen kracht tot de 2de plaats schopte. Laten we hopen dat het laatste het geval was.
    Laten we met z’n allen duimen dat Miki in Tel Aviv goed gaat scoren. Zet hem op, Miki ?

Geef een reactie

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt of als je meer wilt weten.

Back To Top